Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Το Kαθόλου και το Tίποτα


The painter to the moon, Mark Chagall

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν...», ξεκινάει η μαμά κομπιάζοντας, γιατί κανένα παραμύθι δεν της έρχεται στο μυαλό, «...το Καθόλου και το Τίποτα», συνεχίζει οργισμένο το παιδάκι που είχε τις κακές του, όπως όλα τα παιδάκια που νυστάζουν φρικτά, αλλά επιμένει η μαμά τους να τα βουρτσίζει στη μπανιέρα. «Πού το ξέρεις;» αντιγυρίζει η μαμά χαμογελώντας ανακουφισμένη που το πιτσιρίκι της τής έδωσε ιδέα για παραμύθι.

«Το Καθόλου και το Τίποτα έπαιζαν μεταξύ τους ευτυχισμένα, αλλά κάποτε θέλησαν να γνωρίσουν κι άλλους. Πλησιάζουν λοιπόν ένα πανέμορφο πολύχρωμο πλασματάκι και το ρωτάνε αν θέλει να παίξουνε. Όμως εκείνο, ούτε που τους είδε, γιατί ήταν άχρωμοι. Απογοητευμένα πλησιάζουν ένα άλλο υπέροχο πλάσμα, που αντί για χνάρια σκόρπαγε πίσω του μελωδίες. Όμως εκείνο δεν τους άκουσε, γιατί το Καθόλου και το Τίποτα δεν έβγαζαν κανέναν ήχο. Ακόμα πιο απογοητευμένα, πλησίασαν ένα πλασματάκι που ήταν φτιαγμένο από στίχους. Όμως εκείνο δεν τα κατάλαβε, γιατί το Καθόλου και το Τίποτα δεν ήξεραν κανένα ποίημα.

Και τώρα; Δε θέλουν να είναι άχρωμα. Κοιτάνε γύρω τους και παίρνουν ρόζ από την αυγή, πορτοκαλί από το ηλιοβασίλεμα, μπλέ από τη θάλασσα, πράσινο από τις φυλλωσιές των δέντρων και κίτρινο από τις μαργαρίτες. Μπήκαν και σε μια πινακοθήκη και πήραν και από εκεί χρώματα πολλά. Και αρχίζουν να ζωγραφίζουν το ένα το άλλο μέχρι που έγιναν πολύχρωμα σαν πίνακας ζωγραφικής.

Δε θέλουν όμως ούτε άλαλα να είναι. Τρέχουν σε μια ρεματιά και αρπάζουν νότες από το αηδόνι. Ακούν και κάποιο βιολιτζή και αδράχνουν τις νότες του βιολιού του. Ακούν στο ραδιόφωνο μια συναυλία και τότε, ουου, γεμίσαν τα πουγκιά τους νότες από αμέτρητα μουσικά όργανα. Και αρχίζουν να τις κολλάνε το ένα στ’άλλο, μέχρι που έγιναν μουσική.

Τώρα τους έλειπαν τα ποιήματα. Τρεχάλα στη βιβλιοθήκη χώνονται σε στίβες βιβλία και ροκανίζουν ποιήματα μικρά, μεγάλα, ποιήματα που τα καβαλάς και σε ταξιδεύουν ή άλλα που μπαίνουν στην καρδιά και δεν φεύγουν με τίποτα. Και αρχίζουν να παίζουν πετώντας στιχάκια το ένα στο άλλο, μέχρι που έφτιαχναν ποιήματα όμορφα σαν ποιητές.

Κοιτάνε το ένα το άλλο κατάπληκτα. Τι χρώματα, τι μουσικές, τι ποιήματα που είναι στολισμένα! Και πόσο όμορφα νιώθουν! Πώς και δεν το είχαν καταλάβει τόσο καιρό πόσο, πόσο..., να, πόσο άτεχνα και αδειανά ήταν. Μα τώρα πια δεν είναι. Ούτε τους ταιριάζουν τα ονόματά τους. Το Καθόλου από τότε το φωνάζανε Ζωή και το Τίποτα...», κομπιάζει η μαμά, γιατί ιδέα δεν της έρχεται καμμιά. «Ψυχή», πετιέται το πιτσιρίκι καταχαρούμενο που έγινε νονά του Τίποτα. «Άξια νονά!», το φιλάει και το σκουπίζει η μαμά του. Το μπάνιο είχε τελειώσει.

6 σχόλια:

Tyler Durden είπε...

καταπληκτικό!

Θα έλεγα ότι ότι στην πραγματικότητα δεν έδρασαν ώστε με την πράξη να αποβάλλουν την ανυπαρξία και να γίνουν και τα ίδια δημιουργικά, αλλά πέρασαν σε ένα άλλο στάδιο αυτοσυνείδησης: ότι ουσιαστικά αποτελούν την αρχή και τον φορέα κάθε δημιουργίας ως αναπόσπαστη συμμετοχή.

Αλλωστε έτσι ξεκίνησε και εξελίχθηκε η ιστορία αυτή. Από ένα κενό μνήμης και έμπνευσης το οποίο ξεκίνησε να δημιουργεί ως τέτοιο

Κλεοπάτρα και Μινγκ είπε...

Ένα παιδί είναι tabula rasa και έτσι "φορέας δημιουργίας". Από κάπου κανείς πρέπει ν αρχίσει.
Για έναν μεγάλο όμως τα πράγματα λιγάκι διαφέρουν. Ίσως κάποια στιγμή ανακαλύψει ότι χρειάζεται τη συνδρομή της τέχνης, ή έναν τρόπο να βλέπει πιο καλλιτεχνικό, για να "γεμίσει".

Ανώνυμος είπε...

Μέ άφησε άφωνη και ξερετε γιατί,έπειδή μαζί μέ τό "καθολου" καί τό "τιποτα" ταξίδεψα καί έγώ. Πίσω άπό τίς πράσινες φυλλωσιές είδα τό ήλιοβασίλεμα, τή θάλασσα,άκουσα τό άηδονακι νά κελᨨιδει΄στη ρεματια να τρεχει το γαργαρο νερακι΄μπηκα στη βιβλιοθηκη και διαβαΣΑ ολα τα βιβλια.ΤΑΞΙΔΕΨΑ.
Σ'ευχαριστώ πού μού έδωσες την εύκαιρια.

Κλεοπάτρα και Μινγκ είπε...

Εγώ ευχαριστώ, που μου δώσατε την ευκαιρία να έχω συνταξιδιώτη.

marilia είπε...

Κι αυτό εξαιρετικό! Βοήθησε πολύ η οργάνωση σε κατηγορίες στο πλάι!

Αχ, απολαμβάνω και ζηλεύω! Ζηλεύω και θαυμάζω! :)

φιλιά

ΙΜΑ είπε...

sas parakalo tha ithela ena mail na epikoinoniso mazi sas. euxaristo poli. to mail mou ine info@childit.gr