Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Παιδιά και τέχνη

Joan Miro, Women, Bird by Moonlight, 1949
Tate, London

The art book for children, εκδ. Phaidon
Το βιβλίο της τέχνης για παιδιά

Ένα εξαίρετο βιβλίο αγγλόγλωσσο (δεν το βρήκα μεταφρασμένο στα ελληνικά) που βοηθά τα παιδιά από τριών χρονών έως δέκα να προσεγγίσουν με κατανοητό και ενδιαφέροντα τρόπο τη ζωγραφική κατά κύριο λόγο διάφορων τεχνοτροπιών, εποχών, δημιουργών, χωρών. Από το Λεονάρντο ντα Βίνσι και τη Μόνα Λίζα έως τον Ιάπωνα Χοκουσάι και τις ξυλογραφίες του με θέμα το βουνό Φούτζι. Από τον Μποτιτσέλι και την Άνοιξή του έως τους Gilbert and George και το έργο τους Thumbing. Από το Βαν Γκογκ και τα Ηλιοτρόπιά του έως τον Πικάσο και τα Δάκρυα του. Παρελαύνουν στις σελίδες του βιβλίου καμμιά τριανταριά καλλιτέχνες, κάθε ένας από τους οποίους εκπροσωπείται από συνήθως ένα γνωστό του έργο.

Ο τρόπος προσέγγισης εκάστου έργου είναι διαδραστικός και πρωτότυπος χωρίς να παραλείπεται και η παράθεση ζωτικών για την κατανόηση πληροφοριών τόσων ώστε να μην κουράζουν με το εύρος τους, ούτε και να είναι ελλιπείς με την περιληπτικότητά τους. Δίδεται για κάθε καλλιτέχνη κάποιο στοιχείο ικανό να προκαλέσει το ενδιαφέρον ενός παιδιού και να το συγκρατήσει.

Για παράδειγμα, στην παρουσίαση του Μιρό και του έργου του Γυναίκες, Πουλί στο φεγγαρόφως, γράφει (σε δική μου κατά προσέγγιση μετάφραση):

«Χουάν Μιρό
Σχήματα
Αυτός ο πίνακας τιτλοφορείται Γυναίκες, Πουλιά στο φεγγαρόφως. Μπορούμε να δούμε ένα μεγάλο μπλε μισοφέγγαρο και ένα άσπρο αστέρι, έτσι ξέρουμε ότι είναι νύχτα, αλλά πού είναι οι γυναίκες και το πουλί; Σου μοιάζει τίποτα με πουλί ή γυναίκα; Ίσως κάθε ζευγάρι μικρών κύκλων να υποδηλώνει τα μάτια. Ίσως τα μεγάλα μαύρα σχήματα να είναι τα φορέματα των γυναικών. Μπορεί το πουλί να είναι αυτό το παράξενο άσπρο σχήμα στην κάτω δεξιά γωνία με κόκκινο ράμφος και τρεις γραμμές για φτερά της ουράς.

Κανείς δε μπορεί να πει στα σίγουρα. Εσύ τι λες;

Ο δάσκαλος του Χουάν Μιρό του ζήτησε κάποτε να προσπαθήσει να ζωγραφίσει απλά σχήματα, όπως κύκλους, τετράγωνα, αστέρια και τρίγωνα με δεμένα μάτια. Το αποτέλεσμα ίσως να ήταν κάτι ανάλογο με αυτό που βλέπεις στην εικόνα.

Γιατί δεν προσπαθείς να ζωγραφίσεις μια γυναίκα και ένα πουλί με τα μάτια κλειστά;»

Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί και το The art book for children, book two, το οποίο ακόμα δεν έχω προμηθευτεί, ώστε να αναφερθώ σε αυτό. Ωστόσο από μια πρόχειρη έρευνα αγοράς διαπίστωσα ότι μπορεί κανείς να βρει το πρώτο βιβλίο τουλάχιστον στον Παπασωτηρίου, όχι όμως και το δεύτερο. Σίγουρα μπορεί να προμηθευτεί κανείς και τα δύο από ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο του εξωτερικού, ακόμα και από τον ίδιο τον εκδοτικό οίκο. Μάλιστα υπάρχει προσφορά, αν αγοράσει κανείς και τα δύο μαζί.

5 σχόλια:

Tyler Durden είπε...

πολύ ενδιαφέρον, θα το ψάξω

sstamoul είπε...

Πράγματι είναι πολύ καλό!
Στα ελληνικά υπάρχει κάτι αντίστοιχο (αν και όχι τόσο "επεξηγηματικό"), από τη σειρά "Το έξυπνο μωρό ανακαλύπτει τους μεγάλους ζωγράφους" (Modern Times) που προς το παρόν περιλαμβάνει μόνο τους Ματίς, Μονέ, Κασάτ, Πικάσο και Βαν Γκογκ. Καλό, έστω για αρχή!

Κλεοπάτρα και Μινγκ είπε...

Tyler Durden,
πράγματι αξίζει τον κόπο. Άσε που είναι ευχάριστο και για ενηλίκους, οπότε μας κάνει κέφι και εμάς η ανάγνωση του κι όχι μόνο στα παιδιά.

sstamoul,
ευχαριστώ για το βιβλίο που συνέστησες, γιατί για να πω την αλήθεια, όσο και να προσπαθώ να δείξω κάποια πράγματα στα παιδιά από βιβλία για ενηλίκους, σίγουρα δεν το κάνω με τόσο ενδιαφέροντα τρόπο όσο ένα εξειδικευμένο βιβλίο τέχνης για μικρές ηλικίες.

Χρονοστιβάδα είπε...

Καλημέρα "γειτόνισσα" !!! :-)
Οι πίνακες του Μιρό (... όπως και του Κλέε ή του Σαγκάλ πχ) είναι όντως εξαιρετική αφετηρία για να έρθει ένα παιδί σε επαφή με την τέχνη. Αν παρατηρήσει κανείς κάποια έργα των παραπάνω ζωγράφων και έργα παιδιών, θα εντοπίσει πολλά κοινά, όχι τόσο στην τεχνική, όσο στο συμβολισμό των επαναλαμβανόμενων μοτίβων ή σχημάτων, που χρησιμοποιούν στα έργα τους...

Κλεοπάτρα και Μινγκ είπε...

Όμορφο το πέρασμα σου. Την καλησπέρα μου.